Πρωτότυπη συσκευή κατανάλωσης ενέργειας εφηύρε φοιτητής του ΤΕΙ Κρήτης

Μια συσκευή, που η επιστημονική της ονομασία είναι “Επιτηρητής Χαρακτηριστικών Ηλεκτρικής Ισχύος με δυνατότητα Τηλεμετρίας”, σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε εξ' ολοκλήρου στα Χανιά. Τη πρωτότυπη συσκευή δημιούργησε στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας, ο τελειόφοιτος σπουδαστής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Σάββας – Χαράλαμπος Τζαβάρας υπό την επίβλεψη του καθηγητή Εφαρμογών δρ. Ιωάννη Μπαρμπουνάκη.

Η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να μετρήσει την κατανάλωση μιας οποιασδήποτε συσκευής (φώτα, θερμαντήρες, ανεμιστήρες, τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές) και συγχρόνως μπορεί να μεταδώσει την καταγραφή αυτή μέσω δικτύου στον υπολογιστή του ιδιοκτήτη της συσκευής. Μάλιστα, η μέτρηση μπορεί να αφορά είτε σε μια μεμονωμένη συσκευή είτε ακόμα και στη συνολική κατανάλωση ενός χώρου (π.χ. ένα σπίτι ή μια πολυκατοικία). Με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιος να δει ποια συσκευή είναι πιο ενεργοβόρα και του κοστίζουν περισσότερο. 

Το πεδίο εφαρμογών, που μπορεί να έχει η εν λόγω συσκευή είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη ακόμα και στη ΔΕΗ, αφού δίνει τη δυνατότητα καταγραφής των χαρακτηριστικών του δικτύου σε μια συγκεκριμένη περιοχή καταναλωτών που υποβοηθά άμεσα τη χάραξη πολιτικής σχετικά με την ανάγκη επέκτασης και ενίσχυσης του δικτύου διανομής. 

Περίσσοτερες πληροφορίες: http://goo.gl/qUa39I 

Ημερομηνία: 
29/09/2014